autoverzekering regelen

Autoverzekering regelen

Misschien heb je net jouw eerste auto gekocht en ben je nu op zoek naar een autoverzekering. Of je denkt dat jouw autoverzekering goedkoper kan. Vaak is dat inderdaad zo. Vergelijk hier de autoverzekeringen van meerdere verzekeraars. Je vergelijkt zo de premies en kunt direct een voordelige autoverzekering regelen.

WA-verzekering verplicht

Ben je de trotse bezitter van een auto dan ben je verplicht om je minimaal WA te verzekeren. Ga dus in ieder geval zo’n autoverzekering regelen. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Zo’n WA-autoverzekering dekt alleen schade die je met jouw auto toebrengt aan anderen.

All risk en WA plus beperkt casco

Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een uitgebreidere dekking te kiezen. Vaak is het mogelijk om te kiezen voor WA plus casco (all risk) en WA plus beperkt casco. Bij een autoverzekering WA plus beperkt casco wordt er net wat meer schade vergoed dan bij alleen WA. Je bent meestal gedekt voor schade door brand, diefstal, ruitschade, stormschade en botsingen met dieren. Schade door eigen toedoen aan jouw eigen auto is bij WA plus beperkt casco niet gedekt.

Wil je de meest uitgebreide dekking dan kies je voor WA plus casco. Dit wordt ook vaak een all risk verzekering genoemd. Hierbij is ook schade aan jouw eigen auto gedekt, ook al heb jij die zelf veroorzaakt.

Schadevrije jaren

Door het opbouwen van schadevrije jaren betaal je minder premie voor jouw autoverzekering. Hoeveel premie je voor een autoverzekering moet betalen is voor een groot deel afhankelijk van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. De schadevrije jaren staan in jouw verzekeringspolis. Je kunt de jaren ook opvragen bij jouw autoverzekeraar.

De schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en kunnen dus niet worden overgedragen aan iemand anders. Bovendien worden de jaren alleen opgebouwd als de verzekering op jouw naam staat. Rij je bijvoorbeeld in de auto van je partner, een lease-auto of de auto van een werkgever dan bouw je geen schadevrije jaren op.

Bij sommige autoverzekeraars kan je met een leaseverklaring toch aanspraak maken op de schadevrije jaren die je gereden hebt in een lease-auto. Zo’n leaseverklaring ontvang je als je jouw lease-auto inlevert. In de verklaring staat hoe lang er in de lease-auto is gereden en of je schades hebt gereden.

Premie autoverzekering

Naast de hiervoor besproken schadevrije jaren en dekking is de premie van een autoverzekering nog afhankelijk van een aantal zaken. Jouw leeftijd, postcode en woonplaats, autotype en het aantal kilometers per jaar hebben allemaal invloed op de hoogte van de premie.

Als jongere kan je niet bij alle verzekeringsmaatschappijen terecht, betaal je meer premie en moet je vaak een hoger eigen risico accepteren. Dit doen verzekeraars omdat jongeren vaker ongelukken veroorzaken. Ook ouderen betalen soms meer premie en worden bij bepaalde verzekeraars als nieuwe klant geweigerd.

Eigenaars van bepaalde types auto’s, zoals een Volkswagen Golf GTI of een BMW uit de 3-serie, moeten veel meer premie betalen dan iemand die bijvoorbeeld een Toyota Aygo heeft. Vooral voor jongeren zijn de premies van dit soort snelle auto’s niet te betalen.

Als inwoner van een grote stad betaal je meer premie omdat er in de grote steden meer ongelukken gebeuren. De premie is ook hoger in postcodegebieden met hogere criminaliteit. Hier is meer kans op vernieling en diefstal van de auto. Dat de kilometers die je maakt belangrijk zijn voor de premie is logisch omdat het risico op een ongeluk nu eenmaal hoger is bij meer kilometers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *