netto WW-uitkering

Netto WW-uitkering

Is er net een WW-uitkering aan je toegekend dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel je nu netto in een maand aan uitkering krijgt. Helaas vertelt UWV de netto hoogte van jouw WW-uitkering niet. Daarom bieden wij hier de mogelijkheid om de netto WW-uitkering uit te rekenen.

De brief van UWV

Vaak heb je al ver voor de eerste betaling van de WW-uitkering van UWV de brief over de hoogte van de uitkering (digitaal) ontvangen. Ben je bijvoorbeeld vanaf 1 mei 2021 werkloos dan ontvang je pas begin juni de eerste betaling. Doe je op tijd een aanvraag voor de WW-uitkering dan ontvang je de beslissing over de toekenning van de uitkering als het een beetje meezit al begin mei. Wij leggen hier uit hoe je met de gegevens in de brief de netto uitkering kunt berekenen.

Van maandloon naar bruto WW-uitkering

In de brief van UWV staat een maandloon. In de eerste twee maanden ontvang je 75% van dit maandloon. Daarna is het 70% van het maandloon. In het maandloon zit ook vakantiegeld. Dit vakantiegeld keert UWV niet elke maand uit maar wordt gereserveerd. Het gereserveerde vakantiegeld wordt in mei betaald of als de uitkering eerder stopt bij de beëindiging van de uitkering. Om het gereserveerde vakantiegeld uit het bedrag te halen moet je delen door 1,08.

Een voorbeeld om de berekening duidelijk te maken: stel het maandloon is € 3.200; 75% van € 3.200 is € 2.400; € 2.400 gedeeld door 1,08 is € 2.222,22. De bruto WW-uitkering is in dit voorbeeld in de eerste twee maanden dus € 2.222,22.

Berekening netto WW-uitkering

Op een WW-uitkering wordt alleen maar loonheffing ingehouden. Dus geen pensioenpremie zoals bij veel banen in loondienst. Om nu van het brutobedrag naar de netto WW-uitkering te komen moeten we dus alleen nog weten hoeveel loonheffing er zal worden ingehouden. Dit kan je uitrekenen met de groene tabel voor 2021 van de Belastingdienst. Het gebruiken van de bruto/netto tool van Visma | Raet is echter veel makkelijker. Hiermee bereken je eenvoudig het netto bedrag van jouw WW-uitkering in 2021.

Bij het invullen van de tool moet je even op een paar dingen letten. Vul bij Uitkering of pensioen de bruto WW-uitkering in. De geboortedatum kan je gewoon op 01-01-1980 laten staan. Dan is het nog belangrijk dat je bij Soort tabel kiest voor Groen (uitkering). Meestal zal je de loonheffingskorting toepassen op de WW-uitkering. Doe je dat toch niet kies dan bij Loonheffingskorting voor Nee. Verder pas je niets aan en druk je op Berekenen. Nu weet je hoeveel je netto op jouw bankrekening zult krijgen.

» Ga naar de bruto/netto tool van Visma | Raet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *