groen sparen Rabobank

Weer groen sparen bij Rabobank maar met negatieve rente

Vanaf 1 april 2021 kan je na een klantenstop weer groen sparen bij Rabobank. De rente wordt wel negatief. Het rentepercentage is negatief 0,50. Toch kan het door de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing en een extra heffingskorting een relatief goed rendement opleveren.

Vrijlating vermogensrendementsheffing

Bij groen sparen wordt € 60.429 (voor fiscale partners het dubbele: € 120.858) vrijgelaten voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Dit scheelt je 0,588%, 1,385% of 1,764% aan te betalen belasting over jouw vermogen. De exacte besparing is afhankelijk van jouw totaal vermogen.

Extra heffingskorting

Daarnaast profiteer je met groen sparen van een extra heffingskorting in box 1. Dit is 0,70% van het bedrag dat je groen spaart of belegt. Hierbij geldt een maximum van € 60.429. Voor fiscale partners is dit € 120.858.

Totaal voordeel

Het totale voordeel voor groen sparen komt uit op tussen de 1,288% en 2,464%. Trek je hier de negatieve rente van 0,50% vanaf dan zit je nog ruim boven de percentages van gewone spaarrekeningen of een spaardeposito voor één jaar.

Tijdelijke openstelling

Je moet er rekening mee houden dat je jouw geld bij groen sparen van Rabobank een jaar lang niet op mag nemen. Voor groen sparen heb je een betaalrekening nodig bij Rabobank. Er zijn verder geen kosten verbonden aan het groen sparen.

Rabobank waarschuwt alvast dat de openstelling tijdelijk zal zijn. De verwachting is dat er veel belangstelling is voor groen sparen bij Rabobank. Omdat dan niet voldaan kan worden aan de voorwaarde van minimaal 70% van het vermogen uitzetten in groenprojecten is het dan (tijdelijk) niet meer mogelijk in te leggen.

ING en ABN AMRO

Zoals het nu lijkt zal Rabobank vanaf 1 april 2021 de enige bank zijn die groen sparen aanbiedt. Vanaf 2019 is het al niet meer mogelijk om bij ING groen te sparen. ABN AMRO bood groen sparen aan via haar dochter Moneyou. Die is er mee gestopt en ABN AMRO heeft aangegeven dat ze in 2021 zelf groen sparen aan gaan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *