spaarrente

Hoogste spaarrente regelen

Tegenwoordig stelt de spaarrente niet veel meer voor. Bij de grote banken is de rente die je krijgt op jouw spaargeld net iets boven nul. Door bij een kleinere bank of een dochter van een grote bank te gaan sparen kan je toch meer rente krijgen. Een andere mogelijkheid is (en deel van) jouw geld voor langere tijd vast te zetten.

Rente bijna nul

Je mag bij de grote banken blij zijn dat je nog rente op jouw spaargeld krijgt. Zo krijg je bij ING 0,02% rente op een spaarrekening waarbij het geld direct op te nemen is. Bij Rabobank krijg je nog 0,03% en ABN Amro spant de kroon met 0,01% rente op zo’n spaarrekening. Zet je een jaar lang € 10.000 op een spaarrekening dan krijg je dus maar een schamele € 1 tot € 3 (ja, drie euro!) aan rente.

Staat jouw geld langer op de rekening dan krijg je soms naast de basisrente een bonus. Toch is het dan nog niet veel dat je aan rente kunt krijgen. Bij de Bonusrenterekening van ING is de maximale rente bijvoorbeeld 0,03%.

De rente is zo laag door de lage marktrente. Al jaren gaat de rente verder omlaag. In 2009 lag de rente voor een vrij opneembare spaarrekening nog boven de 3%. Na de financiële crisis en recessie daalde de rente gestaag. Vooral nadat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2012 de rente die ze vergoeden aan banken omlaag ging brengen ging de rente op spaarrekeningen snel onderuit. Tegenwoordig moeten de banken zelfs geld toegeven als ze geld stallen bij de ECB. Met andere woorden: de rente is voor hun negatief.

Straks negatieve rente?

Ondanks de lage rente zijn en blijven Nederlanders echte spaarders. In Europa zijn wij de echte topspaarders: zo’n 80% van de Nederlanders spaart. Gemiddeld heeft een huishouden ongeveer € 45.000 aan spaargeld. Dit is echter een gemiddelde dat erg vertroebeld wordt door een klein aantal Nederlanders met veel geld.

Het is te verwachten dat de Nederlandse grootbanken het niet aandurven om een rente van 0% of zelfs een negatieve rente te vergoeden. Dit zou mogelijk leiden tot een uitstroom van veel geld naar de oude sok of naar die aanbieders die nog wel een rente boven nul aanbieden.

Tot nu toe brengt de lage rente de spaarder echter niet in beweging. Van de totale Nederlandse spaarpot van € 350 miljard zit nog ongeveer € 310 miljard bij de vier grootbanken. Deze banken (Rabobank, ING, ABN Amro en de Volksbank) bieden allemaal een relatief zeer lage rente.

Hoogste spaarrente

Is er dan toch nog wat meer rente te halen? Er zijn een aantal minder traditionele banken en dochters van de grootbanken die hogere rentes aanbieden. Hieronder de top 10 met banken die de hoogste spaarrentes aanbieden. Een tip: kijk wel altijd op de website van de bank of het rentepercentage nog actueel is.

Vrij opneembare spaarrekening

Aanbieder Rente Website
NIBC Direct 0,20 NIBC Direct Internetspaarrekening
Anadolubank 0,17 Anadolubank Alfa Slimmer Sparen
Knab 0,16 Knab Flexibel Sparen
LeasePlan Bank 0,15 LeasePlan Bank Flexibel Sparen
Nationale-Nederlanden 0,15 Nationale-Nederlanden Internetsparen
a.s.r. 0,15 a.s.r. internet spaarrekening
GarantiBank 0,15 GarantiBank Gouden Internet Rekening
Centraal Beheer 0,15 Centraal Beheer RentePlús Rekening
DHB Bank 0,15 DHB S@veOnlinerekening
Brand New Day 0,10 Brand New Day Spaarrekening

Het gaat hier om spaarrekeningen waarbij jouw spaargeld altijd en zonder kosten opgenomen kan worden. Wij hebben er voor gekozen om in het overzicht alleen banken op te nemen die onder de Nederlandse garantieregeling vallen. Door het depositogarantiestelsel van de centrale bank van Nederland, De Nederlandsche Bank (DNB), worden spaartegoeden als een bank failliet gaat gegarandeerd tot maximaal € 100.000.

Meer rente door langer vastzetten

Vind je het geen probleem om jouw spaargeld voor langere tijd vast te zetten dan is het mogelijk om een hogere rente te krijgen. Dit kan door het afsluiten van een deposito. De looptijd kan liggen tussen de drie maanden en 20 jaar. Lang niet alle banken bieden echter de extreem kort- en langlopende deposito’s aan.

Je kunt natuurlijk ook een deel van je geld vastzetten. Een mogelijkheid is om bijvoorbeeld elke maand of kwartaal een deel van je geld in een deposito te steken. Het geld komt dan ook geleidelijk weer vrij zodat je het dan eventueel kunt gebruiken om iets te kopen.

Als voorbeelden van hoeveel meer rente een deposito oplevert hieronder de top 3 van banken met de hoogste rente op deposito’s met een looptijd van één en vijf jaar.

Deposito één jaar

Aanbieder Rente Website
NIBC Direct 0,60 NIBC Direct Termijndeposito
LeasePlan Bank 0,50 LeasePlan Bank Deposito Sparen
Yapi Kredi 0,45 Yapi Kredi Euro-Plus Deposito

Deposito vijf jaar

Aanbieder Rente Website
Credit Europe Bank 1,00 Credit Europe Termijndeposito
NIBC Direct 0,95 NIBC Direct Termijndeposito
LeasePlan Bank 0,95 LeasePlan Deposito Sparen

Ook bij de deposito’s hebben wij er voor gekozen alleen banken op te nemen die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *