negatieve rente

Banken verlagen grens negatieve rente

Nadat afgelopen week ING al de grens verlaagde voor negatieve rente op betaal- en spaarrekeningen komt nu ook ABN AMRO met zo’n verlaging. Vanaf 1 juli 2021 brengt ING bij een saldo op een betaal- of spaarrekening van meer dan € 100.000 een half procent rente in rekening. ABN AMRO gaat vanaf een totaalsaldo boven € 150.000 vanaf dezelfde datum ook 0,5% rente vragen.

Negatieve rente ING

Klanten van ING die meer dan een ton op een rekening hebben staan betalen daar vanaf 1 juli 2021 een half procent rente over. Nu is dat nog zo bij een saldo van meer dan € 250.000. De negatieve rente wordt bij ING per rekening bepaald. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld € 80.000 op een betaalrekening te hebben staan en € 95.000 op een Oranje Spaarrekening zonder dat je rente aan ING moet betalen.

ING is jouw spaargeld liever kwijt dan rijk en adviseert maar te gaan sparen bij een andere bank. Het liefst heeft de bank natuurlijk dat je bij hun gaat beleggen.

Negatieve rente ABN AMRO

Bij ABN AMRO moeten klanten vanaf 1 juli 2021 negatieve rente betalen bij een saldo van meer dan € 150.000. Anders dan bij ING gaat het bij ABN AMRO om het totale saldo op alle betaal- en spaarrekeningen. De negatieve rente is bij ABN AMRO ook 0,5%.

Het is nu nog zo dat pas rente betaald moet worden aan de bank bij een totaal saldo van meer dan € 500.000. ABN AMRO verlaagt de grens met forse sprongen. Toen ze een jaar geleden begonnen met negatieve rente lag de grens nog op € 2,5 miljoen.

Hoe kom je onder de negatieve rente uit?

Niemand betaalt natuurlijk graag om zijn geld op een bankrekening te zetten. Wat kan je nu doen als je geen negatieve rente wilt betalen? Hieronder sommen we een aantal opties die je hebt op.

Jouw geld anders verdelen over jouw rekeningen

Bij ING kan je jouw geld anders verdelen over jouw betaalrekening en spaarrekening. De grens van een ton is immers per rekening. Heb je bijvoorbeeld € 180.000 op een spaarrekening en € 2.000 op de betaalrekening dan kan je door € 80.000 over te boeken van je spaarrekening naar de betaalrekening voorkomen dat je negatieve rente moet betalen. Bankier je bij ABN AMRO dan heeft dit geen zin omdat zij uitgaan van het totale saldo op alle rekeningen.

Jouw geld (gedeeltelijk) overhevelen naar een andere bank

Je kunt op zoek gaan naar één of meerdere andere banken om jouw spaargeld te stallen. Een voordeeltje dat je dan direct meepakt is dat er nog altijd banken zijn die met hun rente boven de nul procent zitten. Wel moet je er rekening mee houden dat er meestal een maximum zit aan het bedrag dat je kunt sparen bij deze banken.

Beleggen dan maar

Dit is wat de banken natuurlijk het liefste hebben: dat je besluit om dan maar (meer) te gaan beleggen. En dan natuurlijk wel bij ING of ABN AMRO zelf. Het is absoluut zo dat op de lange termijn beleggen veel meer oplevert dan sparen. Zo is het rendement van het Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund over de afgelopen vijf jaar 13,66%. Mede door de lage kosten is dit een in Nederland populair beleggingsfonds die de MSCI World Custom ESG Index volgt.

Je moet je natuurlijk altijd realiseren dat beleggen veel meer risico’s dan sparen met zich meebrengt. Hier moet je je goed bij voelen. Het geld dat je belegt moet je voor lange tijd niet nodig hebben. Dit om te voorkomen dat als je verkoopt de markt net in een dip zit.

Groen sparen of beleggen

Door een deel van jouw geld in fiscaal aantrekkelijk groen sparen of beleggen te steken kan je een beter rendement halen. Als alleenstaande betaal je zo over maximaal goed € 60.000 geen vermogensrendementsheffing. Bovendien profiteer je van een extra heffingskorting over jouw inkomen in box 1.

Hypotheek aflossen

Heb je nog een hypotheekschuld en moet je nu rente over je spaargeld betalen dan kan je denken aan het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek. Bekijk wel van te voren goed of het wel verstandig is om de hypotheek af te lossen. Bij een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek is dat bijvoorbeeld niet verstandig.

Het geld in een oude sok stoppen

Dit is waarschijnlijk de minst verstandige oplossing om onder de negatieve rente uit te komen. Door jouw spaargeld thuis te bewaren, ook al doe je dat in een kluis, neem je een onnodig risico.

De negatieve rente accepteren

Als de bovenstaande opties jouw niet aanspreken kan je uitrekenen wat de negatieve rente je nu gaat kosten en dan besluiten om te berusten in het betalen van rente aan de bank. Het is überhaupt natuurlijk goed om voordat je beslist of je iets anders met jouw geld gaat doen uit te rekenen hoeveel je moet betalen aan rente.

Even een rekenvoorbeeld: stel je hebt in totaal € 400.000 bij ABN AMRO op jouw betaalrekening en spaarrekening staan. Dan betaal je aan rente: 0,5% van € 250.000 (€ 400.000 minus € 150.000). Dit is dan € 1.250 per jaar. Natuurlijk sneu geld, maar als je niet zit te wachten op het gedoe van meerdere banken of de onzekerheid van beleggen kan je er voor kiezen om dat maar te betalen.

Nog even dit: in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Dit is geen aanbeveling voor enige actie of transactie. Raadpleeg altijd een deskundige voor jouw persoonlijke omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *