zorgverzekering regelen

Nieuwe zorgverzekering regelen

Regel hier jouw nieuwe zorgverzekering. Je kunt als je een zorgverzekering hebt één maal per jaar overstappen naar een andere verzekeraar. Een nieuwe zorgverzekeraar regelen kan tussen half november en 1 januari. Je kiest een nieuwe zorgverzekeraar omdat die goedkoper is of omdat de dekking en voorwaarden beter bij jouw wensen passen.

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk hier de verschillende zorgverzekeringen. Je vergelijkt verzekeringen van onder andere VGZ, CZ, FBTO, Nationale-Nederlanden, Ohra en ONVZ.

Bespaartips zorgverzekering:

» verhoog jouw eigen risico
» betaal de zorgpremie in één keer
» kijk goed naar de aanvullende verzekering
» heb je recht op zorgtoeslag?

Zorgverzekering verplicht

Voor iedereen die in Nederland woont of werkt is een verzekering voor zorgkosten verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Deze verzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater en apotheek. Dit is het basispakket.

De overheid stelt elk jaar vast wat onder de basisverzekering valt. Hierdoor is de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar gelijk.

Eigen risico

Voor veel zorg uit het basispakket betaal je een eigen risico. Een belangrijke uitzondering is de huisarts. Ook voor kinderen tot 18 jaar geldt het eigen risico niet.

Door het eigen risico betaal je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf. Pas daarna gaat de verzekeraar betalen. Lukt het je niet om het eigen risico direct te betalen dan kan je een betalingsregeling afspreken met jouw zorgverzekeraar. Het is dan mogelijk om het eigen risico in termijnen te betalen.

Heb je vermogen en verwacht je geen hoge zorgkosten dan is het aantrekkelijk om jouw eigen risico te verhogen. Dit kan met maximaal € 500, zodat het eigen risico in totaal € 885 wordt. De verhoging kan ook met € 100, € 200, € 300 of € 400.

In één keer betalen

Heb je de financiële ruimte dan is het voordelig om jouw zorgpremie in één keer te betalen. Bij de meeste zorgverzekeraars is dit mogelijk en ze geven dan een mooie korting. De verzekeraars geven een korting die kan oplopen tot 3 procent. Dit is in ieder geval hoger dan de rente die je op een spaarrekening ontvangt.

Aanvullende verzekering

Wil je ook zorgkosten vergoed krijgen die niet in het basispakket zitten dan kan je kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo kan je een extra vergoeding ontvangen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of een behandeling bij de tandarts.

Een aanvullende verzekering is dus niet verplicht en daarom is het goed om je af te vragen of je zo’n verzekering wel echt nodig bent. Als je niet zoveel gebruik maakt van zorg buiten het basispakket is het vaak voordeliger om geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekeraars bepalen zelf wat er in de aanvullende verzekering zit. Er zijn dan ook veel verschillende pakketten met allemaal verschillende vergoedingen en voorwaarden. Het is zaak om goed te kijken welk pakket het beste past bij jouw situatie.

VGZ zorgverzekering met royale dekking al vanaf E 113,95 p/mnd. Bespaar ook E 156,60 p.p.!

Zorgtoeslag

Veel mensen hebben recht op een zorgtoeslag. Deze toeslag is een bijdrage van de overheid voor de premie van een zorgverzekering en het verplicht eigen risico. Door de zorgtoeslag blijft ook voor mensen met een lager inkomen de zorg toegankelijk en betaalbaar.

In het kort zijn de voorwaarden voor een zorgtoeslag als volgt:

  1. je moet 18 jaar of ouder zijn;
  2. je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben;
  3. je moet de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben;
  4. jouw inkomen mag niet hoger zijn dan € 30.481 als je alleenstaand bent en als je een meerpersoonshuishouden vormt dan geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 38.945;
  5. je mag niet meer vermogen hebben dan € 116.613 als je alleenstaand bent of € 147.459 gezamenlijk (voor partners).

De bedragen die hierboven staan gelden voor 2020. Naar verwachting maakt de overheid eind november 2020 de bedragen voor 2021 bekend. De maximale zorgtoeslag is in 2020 voor alleenstaanden € 104 per maand. Voor meerpersoonshuishoudens is de zorgtoeslag maximaal € 199 per maand. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van jouw (gezamenlijk) inkomen.

De zorgtoeslag wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. Voor het aanvragen van de toeslag en de exacte voorwaarden kijk je op de site van de Belastingdienst. Ben je nieuwsgierig hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen dan kan je een proefberekening maken.

Veelgestelde vragen over een nieuwe zorgverzekering

Wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Tussen 12 november en 31 december 2020 kan je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De nieuwe verzekering gaat dan in op 1 januari 2021. Heb je nog geen nieuwe zorgverzekeraar gevonden dan kan je in 2020 de oude opzeggen en heb je tot 1 februari 2021 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Wanneer weet ik de zorgpremie voor 2021?

Uiterlijk 12 november 2020 moet de zorgverzekeraar de premie voor 2021 bekend maken. Veel zorgverzekeraars wachten tot het laatste moment met de bekendmaking.

Moet ik mijn oude zorgverzekering ook opzeggen?

Nee, dat hoeft niet. Sluit je voor 1 januari 2021 een nieuwe zorgverzekering af dan regelt de nieuwe verzekeraar de opzegging.

Hoe hoog is het verplicht eigen risico?

Het eigen risico is € 385 per jaar. In 2021 wordt het eigen risico niet aangepast en blijft dus € 385.

Gaat de zorgpremie in 2021 omhoog?

Ja, we gaan in 2021 meer zorgpremie betalen. Het kabinet houdt voor 2021 rekening met een zorgpremie van € 123 per maand. Dit is een stijging met ongeveer € 5 per maand. De gemiddelde stijging lijkt inderdaad rond dit bedrag uit te komen. Er zijn echter grote verschillen tussen de zorgverzekeraars. Vergelijken loont daarom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *