banken met groen sparen

Bij welke bank kan ik groen sparen?

Door groen te sparen bespaar je op de belasting die je moet betalen. Met groen sparen komt jouw geld terecht in een groenfonds. Hierdoor kan je een extra vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing en een extra heffingskorting krijgen. Om bij jouw belastingaangifte over 2022 te profiteren van deze voordeeltjes moet je op 1 januari 2022 geld gestoken hebben in het groen sparen.

Onvoldoende groene projecten

Voor het belastingvoordeel is de bank verplicht om een groot deel van jouw geld te stoppen in groene projecten. Er zijn niet zoveel van die groene projecten. Daarom zijn er niet veel banken die groen sparen aanbieden. Bovendien is het vaak tijdelijk niet mogelijk om in te leggen. De bank moet dan eerst weer op zoek naar nieuwe groene investeringen.

Banken met groen sparen

Fiscaal voordelig groen sparen wordt aangeboden door:

  • ABN AMRO (Groen Spaar Deposito)
  • Rabobank (Rabo GroenSparen en Rabo GroenDeposito)
  • ING (Groen Spaardeposito)

Op dit moment is alleen een Groen Spaar Deposito bij ABN AMRO af te sluiten. Van 1 december 2021 tot en met 1 januari 2022 is het niet mogelijk om een nieuwe Rabo GroenSparen bij de Rabobank te openen. Vanaf begin 2019 is het al tijdelijk niet meer mogelijk om een ING Groen Spaardeposito te openen.

Groen sparen bij ABN AMRO

De enige mogelijkheid om groen te sparen met belastingvoordeel is dus bij ABN AMRO met een Groen Spaar Deposito. ABN AMRO bood tot dit jaar groen sparen aan via haar dochter Moneyou. Moneyou richt zich echter nu alleen nog maar op hypotheken. Sinds kort biedt ABN AMRO zelf een mogelijkheid om groen te sparen met belastingvoordeel.

Het Groen Spaar Deposito heeft een looptijd van één jaar en de rente is negatief 1%. Een betaalrekening bij ABN AMRO is nodig om een groen deposito te openen. Een betaalrekening kost bij ABN AMRO minimaal € 1,94 per maand.

Groen sparen bij Rabobank

Bij Rabo GroenSparen van de Rabobank moet je het helemaal hebben van het belastingvoordeel. Rabobank rekent namelijk een negatieve rente van 0,50%.

Jouw geld moet je voor minimaal één jaar stallen op de groene spaarrekening. Om mee te doen aan Rabo GroenSparen heb je een betaalrekening nodig bij de Rabobank. Heb je die nog niet dan moet je rekening houden met minimaal € 1,90 per maand voor een betaalrekening.

Aan het einde van het jaar is het niet mogelijk om een nieuwe rekening Rabo GroenSparen te openen. Van 1 december 2021 tot en met 1 januari 2022 kan dit niet. Als je al een rekening hebt is (extra) inleggen in deze periode wel mogelijk.

Groen sparen bij ING

Bij ING is het al vanaf maart 2019 niet mogelijk om een nieuwe groen spaardeposito te openen. Er zijn onvoldoende projecten om in te investeren. ING geeft aan dat het niet bekend is wanneer een ING Groen Spaardeposito weer te openen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *