zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering 18 jaar

Ben je 18 jaar geworden dan moet je zelf een zorgverzekering regelen. Vanaf de maand volgende op die waarin je 18 jaar bent geworden ben je verplicht een basisverzekering voor zorgkosten te hebben.

Onder 18 jaar gratis meeverzekerd

Tot 18 jaar ben je gratis met jouw ouders meeverzekerd. Bovendien is het eigen risico voor kinderen niet van toepassing. Onder de 18 jaar is het wel nodig om bijgeschreven te zijn op de polis van één van de ouders of voogd. 

Ook voor de aanvullende verzekering zijn kinderen gratis meeverzekerd. Dit is dan voor hetzelfde pakket als de ouder waarbij het kind op de polis is bijgeschreven. Het is daarom verstandig om kinderen bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. In deze verzekering kan dan bijvoorbeeld orthodontie worden opgenomen.

Bij 18 jaar zelf verzekeren

Als je 18 jaar bent moet je zelf voor een zorgverzekering zorgen. Vanaf de eerste van de maand volgend op die waarin je 18 jaar bent geworden is het wettelijk verplicht om een basisverzekering voor zorgkosten te hebben. Word je bijvoorbeeld 18 jaar in december dan moet je vanaf 1 januari een zorgverzekering hebben.

Je kunt je verzekeren bij de zorgverzekeraar van jouw ouder(s) maar dit hoeft niet. Je kunt zelf ook een verzekeraar uitkiezen. Er zijn een aantal verzekeraars die zich met goedkope polissen richten op jongeren. Vanwege de lage zorgkosten zijn jongeren interessant voor de verzekeraars. Je kunt ook een aanvullende verzekering kiezen. Zo’n verzekering is echter niet verplicht.

Ik sluit geen zorgverzekering af

Denk je nu van laat die zorgverzekering maar zitten dan krijg je te maken met het CAK. Het je geen basisverzekering dan krijg je een brief van het CAK. Binnen drie maanden moet je dan alsnog een verzekering regelen.

Doe je dit niet dan krijg je een eerste boete van € 410,49 (de boete in 2020). Je hebt dan weer drie maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Doe je nog steeds niets dan volgt een tweede boete van weer € 410,49. Weer heb je drie maanden om alsnog een verzekering te regelen.

Doe je dan nog steeds niks dan gaat het CAK voor jouw een zorgverzekering afsluiten. De premie is wel hoger dan voor een normale zorgverzekering. Op een eventueel inkomen wordt de premie ingehouden. Is dit niet mogelijk dan krijg je een acceptgiro.

Eigen risico

Nu je vanaf je 18de een eigen zorgverzekering hebt krijg je ook te maken met het eigen risico. Het eigen risico is € 385 per jaar. Voor veel zorg uit het basispakket geldt dit eigen risico. Een belangrijke uitzondering is de huisarts.

Door het eigen risico betaal je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie. Het eigen risico kan je maximaal verhogen naar € 885. Verwacht je niet veel zorgkosten en kan je met gemak € 885 ophoesten dan kan je overwegen om het eigen risico te verhogen.

Zorgtoeslag regelen

Als je 18 jaar bent geworden heb je vaak ook recht op een zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering. Heb je niet veel inkomen dan kan je met de zorgtoeslag (bijna) de hele premie van de zorgverzekering betalen.

Zorgverzekering kiezen

Kies hieronder een zorgverzekering die bij jouw past. Wil je een aanvullende verzekering voor de tandarts of orthodontie dan kan je dit links aangeven. Ook kan je kiezen voor een hoger eigen risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *