overdrachtsbelasting 2021

Overdrachtsbelasting 2021

In 2021 gaat de overdrachtsbelasting voor kopers van woningen veranderen. Er komen drie tarieven. Tot nu toe was er één tarief van 2%. Vanaf 1 januari 2021 betaal je afhankelijk van jouw situatie 0%, 2% of 8% overdrachtsbelasting.

Starters geen overdrachtsbelasting

Vanaf 2021 betalen woningkopers die jonger zijn dan 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen.

Daarnaast geldt vanaf 1 april 2021 als extra voorwaarde dat de woning niet meer dan € 400.000 mag kosten. Komt de woning wel boven deze prijs uit dan wordt de overdrachtsbelasting 2%. Maar tussen 1 januari 2021 en 1 april 2021 is een hogere aankoopprijs dus geen probleem voor de vrijstelling.

Je kunt eenmalig gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dat betekent dat ook doorstromers in aanmerking komen voor de vrijstelling. Omdat de vrijstelling er pas is vanaf 2021 heb je er immers nog geen gebruik van gemaakt. Koop je voor je 35ste voor de tweede keer vanaf 2021 een woning dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting 2%

Ga je zelf in de woning wonen en ben je 35 jaar of ouder dan betaal je in 2021 net als nu 2% overdrachtsbelasting. Ook als je jonger dan 35 jaar bent en voor de tweede keer na 1 januari 2021 een woning voor eigen gebruik koopt is het tarief 2%.

Verder betaal je vanaf 1 april 2021 ook 2% belasting als je een woning koopt met een waarde van meer dan € 400.000. Ook al ben je dus jonger dan 35 jaar.

Partners jonger en ouder dan 35 jaar

Koop je samen met jouw partner een woning dan kan het zijn dat één van jullie jonger is dan 35 jaar en de andere niet. Dan geldt de vrijstelling maar gedeeltelijk. De partner van 35 jaar of ouder betaalt over zijn of haar deel 2% belasting. Over het deel van de jongere partner hoeft geen overdrachtsbelasting te worden betaald.

Overdrachtsbelasting 8%

Ga je niet zelf in de woning wonen dan is de overdrachtsbelasting vanaf 2021 8%. Dit is bijvoorbeeld zo bij verhuur van de woning, het kopen van een woning voor een kind of het kopen van een vakantiewoning.

Voor de vrijstelling of het tarief van 2% moet de nieuwe woning als hoofdverblijf worden gebruikt. Dit moet blijken uit de inschrijving bij de gemeente en de feitelijke omstandigheden. Bovendien moet er voor de vrijstelling of 2% overdrachtsbelasting een Verklaring Overdrachtsbelasting van de Belastingdienst worden ingevuld. De notaris moet deze verklaring aan de akte hechten en een tekst in de akte opnemen.

Wordt het 0%, 2% of 8% overdrachtsbelasting?

Het onderstaande schema van de rijksoverheid kan je helpen om te bepalen of je recht hebt op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting, of dat je 2% of 8% overdrachtsbelasting moet betalen.

stroomschema startersvrijstelling (0%), 2% overdrachtsbelasting of 8% overdrachtsbelasting

Veelgestelde vragen over de overdrachtsbelasting in 2021

Wanneer val ik onder de nieuwe regeling voor de overdrachtsbelasting?

Als de overdracht bij de notaris na 1 januari 2021 is dan zijn de nieuwe percentages van toepassing. Het maakt dus niet uit dat de koopovereenkomst al in 2020 is getekend.

Waar moet ik aan denken bij het kopen van een huis van meer dan € 400.000?

Ben je nog geen 35 jaar dan krijg je van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021 ook bij een woning met een waarde van meer dan € 400.000 vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Het is dus voordelig om voor 1 april 2021 het huis over te laten dragen bij de notaris.

Aan wie betaal je de overdrachtsbelasting?

Je betaalt de overdrachtsbelasting aan de notaris. Voordat je naar de notaris gaat om de leveringsakte te ondertekenen stort je de overdrachtsbelasting op zijn rekening. De notaris doet de aangifte van de overdrachtsbelasting voor jou en maakt het bedrag over aan de Belastingdienst.

Krijg ik ook vrijstelling van de overdrachtsbelasting als ik al eerder een eigen woning heb gehad?

Ja, zolang je nog maar niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling krijg je ook bij een volgende woning de vrijstelling. Je moet natuurlijk wel nog geen 35 jaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *