zorgverzekering 2020

Overstappen zorgverzekering 2020

Misschien wil je in 2020 wel overstappen naar een andere zorgverzekering. Je bent ontevreden over je huidige zorgverzekeraar, wilt minder premie betalen of een beter passende aanvullende verzekering.

Data om in de gaten te houden

Als je er aan denkt om over te stappen moet je een aantal data in de gaten houden. Onderneem je niet op tijd actie dan zit je voor heel 2020 weer vast aan de verzekeraar die je nu hebt.

Uiterlijk 12 november 2019 maken de zorgverzekeraars de premies voor 2020 bekend. De meeste verzekeraar wachten uit concurrentieoverwegingen zo lang mogelijk met het bekendmaken. Waarschijnlijk weet je dus pas op 12 november 2019 hoe hoog de premie bij jouw huidige verzekeraar is.

Wil je weg bij de verzekeraar die je nu hebt dan moet je vóór 1 januari 2020 opzeggen. De laatste dag waarop je kunt opzeggen is dus 31 december 2019. Na het opzeggen heb je tot uiterlijk 31 januari 2020 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 verzekerd.

Het is echter makkelijker om al eerder een nieuwe verzekeraar te kiezen. Sluit je namelijk vóór 1 januari 2020 een nieuwe verzekering af dan regelt de nieuwe verzekeraar voor jouw de opzegging van de oude verzekering. Met zo’n overstapservice is het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering een stuk eenvoudiger.

Collectiviteitskorting omlaag

In 2020 gaat gaat het wettelijk bepaald maximaal percentage van de collectiviteitskorting omlaag. Nu mag maximaal 10% korting worden gegeven. In 2020 wordt dit 5%.

Hierdoor kan het voor jouw aantrekkelijk worden om te kijken of een andere verzekeraar interessanter is. Bovendien was het altijd al de vraag of verzekeren via een collectief wel zo voordeling is. De verzekeraars worden er van verdacht de premies eerst te verhogen en dan een “korting” te geven. Daarnaast zit aan een collectieve zorgverzekering vaak een aanvullende verzekering vast. In deze aanvullende verzekering zitten veel zaken waarvan de gemiddelde verzekerde toch geen gebruik maakt.

Eigen risico 2020

Het kabinet heeft besloten dat in 2020 het eigen risico gelijk blijft. Dit betekent dat in 2020 het eigen risico € 385 blijft.

Ook in 2020 is het mogelijk om het eigen risico vrijwillig met maximaal € 500 te verhogen. Het eigen risico komt dan in totaal op € 885. Tegenover zo’n hoger eigen risico staat natuurlijk wel een lagere premie. Als je voldoende spaargeld hebt en geen hoge zorgkosten verwacht kan je een hoger eigen risico overwegen.

Zorgtoeslag 2020

De zorgtoeslag is een bijdrage van de Belastingdienst in de kosten voor de zorgverzekering. In 2020 stijgt de zorgtoeslag met maximaal € 67 voor een alleenstaande. Voor een meerpersoonshuishouden is de verhoging maximaal € 95. De stijging is groter dan de verwachtte stijging van de premie.

Zorgpremie 2020

Op dit moment zijn de premies voor 2020 nog niet bekend. Uiterlijk 12 november moeten de verzekeraars de premies bekendmaken. Het kabinet heeft de verwachting dat de zorgpremies met iets meer dan € 3 per maand gaan stijgen. De gemiddelde maandpremie komt dan voor 2020 uit op ongeveer € 118,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *