collectiviteitskorting 2020

Collectiviteitskorting gaat omlaag

Heb je een collectieve zorgverzekering dan wordt jouw collectiviteitskorting lager. In 2020 gaat de maximale wettelijke korting op zo’n verzekering namelijk omlaag van 10% naar 5%.

Hogere zorgpremie

Bij gelijkblijvende premies ga je hierdoor meer geld betalen voor de basisverzekering. Het verlagen van de korting kan € 70 tot € 80 per jaar schelen.

De overheid gaat niet over de premies van de aanvullende verzekering. Deze verzekering heeft dan ook niet een maximale wettelijke korting.

Veel collectief verzekerd

Heel veel Nederlanders hebben een collectieve zorgverzekering. Twee derde heeft zo’n verzekering met korting, meestal bij één van de grote verzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ of Menzis. Het collectief gaat bijvoorbeeld uit van de werkgever, gemeente of patiëntenvereniging. Ook zijn er collectieven waarbij iedereen zich aan kan sluiten. Er zijn meer dan 60.000 collectiviteiten.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil van de hoge kortingen af omdat de zorgverzekeraars volgens hem de oorspronkelijke premies gewoon verhogen. Daarna bieden ze een forse korting aan. Een sigaar uit eigen doos dus volgens de minister. Door te kiezen voor een zorgverzekeraar die van zichzelf al voordeliger is, zoals een budgetmerk van een grote verzekeraar, kan je besparen op je kosten.

Geen aanvullende verzekering

Aan een collectieve zorgverzekering zit vaak een aanvullende verzekering vast. Hierdoor zijn veel collectief verzekerden te ruim verzekerd. Ze maken bijvoorbeeld geen gebruik van de fysiotherapie uit de aanvullende verzekering.

Het is verstandig om te kijken of dit bij jouw misschien ook zo is. Het kan dan voordeliger zijn om voor 2020 te kiezen voor een “gewone” basisverzekering.

Overstappen

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan moet je dat voor 1 januari 2020 regelen. Op 12 november 2019 moet je huidige verzekeraar uiterlijk aan je laten weten hoe hoog de premies in 2020 zijn. Als je nu een collectieve verzekering hebt weet je dan ook hoeveel je in 2020 extra moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *