STAPnvragen-budget aa

STAP-budget aanvragen voor een opleiding

Vanaf 1 januari 2022 komt er een nieuwe regeling voor een tegemoetkoming in studiekosten. Je kunt dan een STAP-budget aanvragen bij UWV van maximaal € 1.000. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.

STAP-budget bijna voor iedereen

Of je nu een baan hebt, werkt als zzp-er, werkloos bent of arbeidsongeschikt, praktisch iedereen kan vanaf volgend jaar een financiële tegemoetkoming claimen voor het volgen van een opleiding. Het gaat om maximaal € 1.000 per jaar voor het volgen van een erkende opleiding. Het bedrag kan ook worden besteed aan een cursus, training of ervaringscertificaat (EVC).

Voor een STAP-budget moet je 18 jaar of ouder zijn en de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben. Je moet ook een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt. UWV toets dit door te kijken of je de afgelopen twee jaar minimaal zes maanden verzekerd was voor de volksverzekeringen in Nederland. Kort gezegd ben je verzekerd voor de volksverzekeringen als je in Nederland woont.

De belangrijkste reden waardoor je niet in aanmerking komt voor een STAP-budget is dat je recht hebt op een publieke individuele financiering van onderwijs. Voorbeelden daarvan zijn studiefinanciering, studievoorschotvouchers, lerarenbeurs en tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. 

STAP-budget aanvragen bij UWV

UWV gaat het STAP-budget uitvoeren. Een aanvraag moet dan ook bij UWV worden gedaan. Er wordt na goedkeuring van de aanvraag betaald aan de opleider. Is jouw opleiding duurder dan € 1.000 dan betaal je de rest rechtstreeks aan het opleidingsinstituut. Als de opleiding minder dan € 1.000 kost kan je niet later in het jaar nog het restant vergoed krijgen voor een andere opleiding.

Er is jaarlijks € 218 miljoen beschikbaar. Dit wordt in zes periodes van twee maanden beschikbaar gesteld. Dus voor januari en februari 2022 is er ruim € 36 miljoen beschikbaar. Daarbij geldt op=op. Ben je in een periode van twee maanden te laat dan kan je weer een aanvraag voor STAP indienen in de volgende periode. Er komt geen wachtlijst. Je moet dus weer een nieuwe aanvraag bij UWV indienen.

Geen belastingaftrek voor studiekosten meer

Het STAP-budget komt in plaats van de belastingaftrek voor studiekosten. Vanaf 2022 is het daardoor niet meer mogelijk om studiekosten af te trekken.

Doe je een dure studie of ben je van plan daarmee te beginnen dan kan het lonen om de studiekosten al in 2021 te betalen. Dan kan je de kosten nog aftrekken bij jouw aangifte over 2021. Het gaat bij de aftrek om het moment van betalen van de opleiding.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor een STAP-budget?

DUO gaat een scholingsregister bijhouden. In dit STAP-scholingsregister staan alle opleidingen die in aanmerking komen voor een STAP-budget. Om in het register te komen moet de opleiding voldoen aan één van de volgende criteria:

  • de opleiding is erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • na het voltooien van de opleiding krijg je een door de branche of sector erkend certificaat
  • de opleiding is ingeschaald in het Nederlandse Kwalificatieraamwerk NLQF
  • het is een opleiding met een NRTO-keurmerk
  • het gaat om een EVC-procedure bij een erkende EVC-aanbieder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *