betrouwbare tweedehands auto

Wat is een betrouwbare tweedehands auto?

Als je op zoek bent naar een tweedehands auto zoek je natuurlijk een auto die betrouwbaar is. Met een betrouwbare tweedehands auto bespaar je op garagekosten en het scheelt je heel wat ergernis. Niemand zit er immers op te wachten om met pech langs de kant van de weg te staan.

ADAC, de wegenwacht van Duitsland, doet iets wat de ANWB niet doet: ze houden de pechgevallen per automodel bij. Zo krijgen we een mooi overzicht van de meest en minst betrouwbare tweedehands auto’s.

Betrouwbaar volgens wegenwacht

Van de meer dan 3 miljoen pechgevallen waarbij ADAC in 2020 hulp bood hebben ze het merk en model van de auto geregistreerd. Door de pech waaraan de bestuurder zelf schuld heeft (zoals een lege tank) en lekke banden uit de statistieken te halen weten we hoe betrouwbaar een auto is. Op die manier heb je een mooi overzicht van wat een betrouwbare tweedehands auto is.

In het onderzoek gaat het om auto’s die tussen de drie en tien jaar oud zijn. Dit zijn de bouwjaren 2011 tot en met 2018. Alleen de modellen die in een jaar meer dan 10.000 maal verkocht zijn in Duitsland zijn opgenomen in het onderzoek. Zo kreeg ADAC de pechstatistieken van 109 automodellen van 25 automerken.

Meest betrouwbare auto’s

ADAC heeft de auto’s onderverdeeld in verschillende klassen van stadsauto’s tot de hogere middenklasse. Als meest betrouwbaar kwamen de volgende merken en modellen uit de bus:

  • Stadsauto’s: de Toyota Aygo is hier de absolute topper. Deze Japanner scoort als enige stadsauto in alle bouwjaren zeer weinig of weinig pechgevallen. Voor recentere bouwjaren vanaf 2014 scoren ook de Skoda Citigo en Seat Mii goed.
  • Kleine auto’s: in deze klasse noemt ADAC maar liefst tien modellen als betrouwbaar. Het gaat om de Audi A1, Citroën C3, Fiat Punto, Honda Jazz, Mazda CX-3, Mini, Mitsubishi Space Star, Peugeot 208, Renault Captur en Skoda Fabia.
  • Compacte auto’s: de Audi A3 en Q3, de BMW 1-serie en 2-serie, de A-klasse van Mercedes-Benz en de CLA en GLA van dit merk, de Hyundai Tucson, Mazda CX-5, Mitsubishi ASX, Seat Leon, Skoda Rapid en de Volkswagen Beetle staan niet vaak met pech aan de kant van de weg.
  • Middenklasse: ook hier veel Audi’s, BMW’s en Mercedessen bij de topmodellen. Weinig pech in de middenklasse hebben de Audi A4, Audi A5, Audi Q5, BMW 3-serie, BMW 4-serie, BMW X3, Mercedes-Benz C-Klasse, Mercedes-Benz GLC, Mercedes-Benz GLK en de Volvo XC60.
  • Hogere middenklasse: de Audi A6 en BMW 5-serie kennen in deze zakelijke klasse de minste pechgevallen.

Minst betrouwbare auto’s

En wat zijn nu de minst betrouwbare auto’s? ADAC ziet de volgende auto’s relatief vaak met pech stranden:

  • Stadsauto’s: de Smart Fortwo en Forfour en dan vooral de bouwjaren 2015 tot en met 2018 kampen met veel pechgevallen.
  • Kleine auto’s: in deze klasse springen de Opel Meriva en Hyundai i20 er negatief uit. Bij de Hyundai is er wel een verbetering te zien: de bouwjaren vanaf 2015 zijn betrouwbaarder.
  • Compacte auto’s: in deze populaire klasse zijn er een aantal auto’s minder betrouwbaar. Het gaat om de Nissan Qashqai, Opel Astra en Renault Kangoo en Scénic. Bij de Kia Ceed en Sportage hebben vooral de oudere bouwjaren vaker pech. De Kia Ceed van bouwjaar 2011 is met meer dan 50 pechgevallen per 1.000 auto’s absoluut de negatieve koploper.
  • Middenklasse: de Opel Insignia, Ford S-Max, Volkswagen Sharan en Seat Alhambra zijn de minst betrouwbare auto’s in deze klasse.
  • Hogere middenklasse: de Mercedes-Benz E-klasse is hekkensluiter in deze klasse. De slechte score van de Mercedes wordt vooral veroorzaakt door veel pechgevallen bij de oudere bouwjaren 2011 en 2012.

Hoe betrouwbaar is de auto die jij wilt kopen?

Ben je nu benieuwd naar hoe de tweedehands auto die jij op het oog hebt scoort bekijk dan het volledige overzicht van ADAC. Hierin staat het aantal pechgevallen per 1.000 auto’s. Je moet je wel altijd bedenken dat het hier om gemiddelden gaat. Je kunt een maandagochtend auto treffen die veel vaker pech heeft. Of beter: jouw auto verslaat de statistieken en heeft niet te maken met pech.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *