overstappen energie

Daling energieprijzen maakt overstappen aantrekkelijk

Momenteel zijn de energieprijzen heel laag. Dit komt door een lage olieprijs en de milde winter. Door die zachte winter is er een overschot aan gas. De lage energieprijzen maken een overstap naar een andere energieleverancier aantrekkelijk.

Forse daling tarieven

Vergelijkingssite Independer heeft een analyse gemaakt van de energieprijzen in april 2020. Hun conclusie is dat de energieleveranciers hun tarieven gemiddeld met 5,5 procent hebben verlaagd ten opzichte van maart.

Dit terwijl in 2020 de energieprijzen al aanzienlijk lager liggen dan vorig jaar. Als het eerste kwartaal van 2020 vergeleken wordt met die van 2019 is een daling te zien van 20 procent.

Lage olieprijs

Sinds januari is de olieprijs meer dan gehalveerd. Door de olieprijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland is er meer olie op de markt gekomen. Dit terwijl de vraag naar olie juist enorm gedaald is door de coronacrisis. Er worden veel minder kilometers gemaakt en veel bedrijven liggen stil of draaien niet op volle toeren.

Door de koppeling van de prijs van gas aan die van olie is een daling van de olieprijs direct te merken in de energietarieven. Ook al omdat veel elektriciteit wordt opgewekt in gasgestookte centrales. Een andere oorzaak van de lagere energieprijzen is de zachte winter. Dit heeft geleid tot een overschot aan gas en dus een lagere gasprijs.

Overstappen kan lonen

Nu overstappen naar een andere energieleverancier kan aantrekkelijk zijn door de lage energieprijzen. Je kunt dan kiezen voor een contract voor één of meer jaren met een vast tarief. Zeker als je verwacht dat de prijzen niet nog lager worden kan je denken aan een langdurig contract.

Heb je nu een variabel tarief dan ben je bijna altijd voordeliger uit met een éénjarig of een meerjarig contract met een vast tarief. De tarieven van variabele contracten zijn namelijk meestal hoger dan die van vaste contracten. Bovendien is een variabel tarief niet zo variabel als het klinkt. De tarieven worden meestal maar twee keer per jaar aangepast. Hierdoor lopen de tarieven altijd achter de wijzigingen aan.

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier

Hieronder zoek je een nieuwe energieleverancier. Zo kan je wel honderden euros besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *